فرآیند خمکاری فلزات سبب میشود تا به هنگام اعمال نیرو، جسم تغییر شکل داده و باعث خم شدن آن در یک زاویه و تشکیل شکل مورد انتظار گردد. البته این روند اغلب تشکیل شکل “V” یا “U” منجر میشود. پرس بریک ابزاری است که برای خم کردن ورق فلز استفاده شده و برای این کار از پانچ و قالب استفاده میکند. سه نوع روش خم برای ایجاد فلز مورد نظر وجود دارد که هر مهندس ورق فلزی یا اپراتور پرس بریک باید با آن آشنا باشد. این روش ها خم شدن هوا (Air Bending)، خم شدن پایین (Bottom Bending) و سکه گذاری (Coining) هستند. در ادامه به معرفی انواع روش های خمکاری فلزات پرداخته و هر کدام را به طور کامل توضیح میدهیم.
خمش هوا (Air Bending)
خمش با هوا (خمکاری با هوا) رایج ترین نوع فرآیند خمکاری است که امروزه در کارگاه های فلزی مورد استفاده قرار میگیرد. در این فرآیند قطعه کار فقط با لبه دای (Die) و نوک پانچ در تماس است. منگنه به اجبار از بالای قالب به داخل دهانه v میگذرد بدون اینکه در تماس با کف v باشد. دهانه v معمولا عمیق تر از زاویه ای است که در ورق فلزی مورد نظر به دنبال آن هستیم. این امکان خم شدن بیش از حد را فراهم کرده و پشت فنری قطعه کار را جبران میکند.
به طور معمول میتوان از ابزار 30 درجه برای خم شدن کامل هوا و ابزار 90 یا 88 درجه برای خم شدن جزئی هوا استفاده کرد. اخیراً ابزار 75 درجه معرفی شده است تا امکان خمش کامل هوا را بدون محدودیت ابزارسازی Acute Angle Tooling فراهم کند. از آنجایی که نوک پانچ به داخل ورق فلزی نفوذ نمیکند، شعاع داخلی خم، تقریباً به طور کامل توسط اندازه باز شدن v قالب پایین کنترل میشود. هرچه دهانه v بزرگتر باشد شعاع نیز بزرگتر خواهد بود. این ویژگی مزایا و معایبی نیز دارد.
مزایا و معایب
مزایا این است که اپراتور میتواند شعاع یک خم را حتی در هنگام کار با مواد و ضخامت یکسان فقط با تغییر قالب پایین کنترل کند. این عمل میتواند برای جبران اشتباهات در چیدمان یا دستیابی به طیف گسترده تری از گزینه های طراحی استفاده شود. اما همین تطبیق پذیری میتواند علیه شما کار کرده و همچنین در صورت استفاده از قالب های نادرست میتواند به قسمت های بدی منجر شود.
مجموعه آراکس لیزر با بیش از 7 سال سابقه، ارائه دهنده خدمات خمکاری فلزات با استفاده از پیشرفته ترین دستگاه ها به مشتریان گرامی میباشد.
دقت کنید که قالب ها باید به وضوح برای اندازه گیری های مورد نظر خود علامت گذاری شوند. تعیین ابزار با کمک نمودار نیروی خم هوایی انجام میگیرد. نکته دیگر در مورد خمش هوا این است که تقریباً هرگز نباید از آن بر روی پرس های ترمز قدیمی و مکانیکی استفاده کرد. زیرا حاشیه خطای ذاتی آنها وجود دارد و حتی اختلاف چند هزار اینچی میتواند منجر به خراب شدن قطعات شود.
ضرب (Coining)
ضرب یکی دیگر از انواع روش های خمکاری فلزات میباشد که بسیار اساسی است. در این روش قطعه کار (ورق فلزی) بین پانچ و قالب (ِDie) قرار میگیرد. ورق به اندازه ای تحت فشار قرار میگیرد که نوک پانچ به داخل آن نفوذ کرده و شروع به جاری شدن در قالب میکند. این روش دقت و تکرار پذیری عالی ایجاد کرده و برای اجرا به ماشینهای پیچیده نیاز ندارد. با این حال، تناژهای بسیار بزرگی را در مقایسه با خمش هوایی (Air Bending) انجام میدهد.
اغلب اوقات بیش از 50 تن در هر اینچ مواد، در مقایسه با 1 یا 2 تن در هر اینچ برای خمش هوا. به دلیل نیاز به تناژهای بالا، سایش و پارگی ماشین ها بسیار بیشتر از هوا یا خمش پایین خواهد بود. ابزار مورد نیاز برای کوینینگ (Coining) باید قوی باشد و این ویژگی میتواند گزینه های ابزار و هندسه شما را محدود کند. به دلیل محدودیت های ابزار و تناژهای زیاد مورد نیاز برای روش خمکاری ضرب، این فرآیند در دنیای پرس بریک نادر است.
خمش پایین (Bottom Bending)
Bottom Bending شباهت هایی به خم شدن هوا و Coining داشته و یکی از انواع خمکاری فلزات است. در این فرآیند، زاویه قالب باید با زاویه مورد نظر قطعه کار (ورق فلزی) مطابقت داشته باشد. همچنین در این بین چند درجه برای Spring Back تنظیم میشود، بنابراین وجود ابزار 88 درجه برای دستیابی به زوایای 90 درجه لازم است. در این روش قطعه کار ابتدا در مقابل قالب قرار میگیرد، سپس شعاع پانچ به ورق وارد میشود که به زاویه پانچ رسیده و سپس رها میشود. پس از آن ورق به عقب بر میگردد تا دوباره با قالب برخورد کند.
به منظور جبران، زاویه پانچ میتواند چند درجه کوچکتر از زاویه قالب باشد. این عمل اجازه میدهد زمانی که نوک پانچ به داخل ورق وارد میشود، بیش از حد خم شود. دقت داشته باشید که این زاویه نباید بزرگتر باشد وگرنه به ورق فلزی آسیب می رساند. ابزار سازی این روش در صورت تنظیم صحیح میتواند تکرار پذیری عالی را به اپراتور بدهد. تنظیم دقیق عملیات خمش پایین (Bottom Bending) نیازمند دانش در مورد ابزارآلات، مواد، تناژها و حتی زمانبندی مراحل مختلف است، بنابراین به اپراتور ماهرتری نیاز دارد.